Tea tree oil a kožní mykózy

Kožní mykózy patří mezi nejčastější plísňová onemocnění. Mykotické infekce kůže nohou mohou být dermatofytózy nebo kandidózy. Synonymem pro dermatofytózu je pojem tinea. Tinea pedis, která postihuje plosku a meziprstí dolních končetin, je nejčastější kožní mykózou, její incidence mezi dospělými osobami se pohybuje mezi 20 až 70 %. V patogenezi se uplatňuje především vlhké a teplé mikroklima v obuvi, mezi podpůrné faktory patří hyperhidróza a akrocyanóza. V etiologii vysoko převažuje Trichophyton rubrum, vzácnější je T. interdigitale (T. mentagrophytes var. interdigitale), stále řidčeji je možné se setkat s Epidermophyton floccosum. Z ložisek tinea pedis lze vykultivovat i kvasinky (Candida albicans, C. parapsilosis, Trichosporon mucoides) jako sekundární infekci. U iritovaných a macerovaných forem je fungální flóra potlačena a přerůstá bakteriemi (difteroidy nebo gramnegativními tyčinkami). Přechodem infekce z dlouhotrvající tinea pedis na epidermis nehtového lůžka vzniká tinea unguinum. Nejčastěji se jedná o distální subungvální onychomykózu.[i], [ii]

Pod názvem tea tree oil (TTO) je znám esenciální olej získaný destilací s vodní parou listů a koncových větví Kajeputu střídavolistého (Melaleuca alternifolia, čeleď Myrtaceae) a dalších druhů. Jeho hlavními obsahovými látkami jsou zejména monoterpeny, seskviterpeny a související alkoholy (terpinen-4-ol, γ-terpinen, α-terpinen, 1,8-cineol, terpinolen, p-cymen, α-pinen, α-terpineol, aromandren, δ-cadinen, limonen, sabinen, globulol, viridiflorol). Složení oleje se může měnit během skladování.

Otázkou je, zda je TTO vhodný k samoléčbě kožních mykóz. V literatuře lze nalézt velké množství studií prokazujících antibakteriální účinek TTO. Většina bakterií je citlivá na TTO v koncentracích 1,0 % a méně, u komenzálních kožních stafylokoků, mikrokoků, Enterococcus faecalis a Pseudomonas aeruginosa byly hlášeny hodnoty minimální inhibiční koncentrace (MIC) vyšší než 2 %. MIC pro kvasinky, dermatofyty a další filamentózní houby se v testech pohybuje v rozmezí 0,03-0,5%, minimální fungicidní koncentrace (MFC) TTO se obecně pohybuje v rozmezí 0,12-2 %. Např. při in vitro testech s hlavními původci onychomykózy bylo dosaženo inhibice růstu Trichophyton rubrum při koncentraci TTO větší než 0,04% a u Trichophyton mentagrophytes při koncentraci větší než 0,02%. TTO je tradičně připisován také protizánětlivý účinek. Např. ve vodě rozpustné složky TTO v testech inhibovaly lipopolysacharidem indukovanou produkci zánětlivých mediátorů TNF-α, IL-1β a IL-10 lidskými monocyty z periferní krve přibližně o 50 % a prostaglandinu E2 přibližně o 30 %. Ve vodě rozpustné složky TTO také v testech potlačily produkci superoxidu monocyty stimulovanými agonisty, ale ne neutrofily. Naproti tomu podobná práce zjistila, že TTO snižuje produkci reaktivních forem kyslíku stimulovanými neutrofily a monocyty a že také stimuluje produkci reaktivních forem kyslíku nonprimovanými neutrofily a monocyty. Bylo prokázáno, že topicky aplikovaný TTO in vivo moduluje edém spojený s eferentní fází kontaktní hypersenzitivní reakce u myší. Když byl u myší zkoumán účinek TTO na reakce přecitlivělosti zahrnující degranulaci žírných buněk, TTO a terpinen-4-ol aplikované po injekci histaminu snížily otok kůže vyvolaný histaminem. TTO také významně snížil uměle vyvolaný otok.[iii], [iv] U TTO byly též prokázány antioxidační vlastnosti. Antioxidační aktivitu jeho složek lze seřadit takto: α-terpinen> α-terpinolen> γ-terpinen.[v]

V randomizované, dvojitě zaslepené, placebem kontrolované studii se 104 pacienty s tinea pedis byl porovnáván účinek krému s 10 % w/w TTO oproti 1 % tolnaftátovému krému a placebu při aplikaci 2xdenně po dobu 4 týdnů. Negativní kultivaci mělo po skončení terapie 85 % pacientů užívajících tolnaftát, 30 % pacientů s TTO a 21 % pacientů léčených placebem. V obou léčených skupinách došlo oproti placebu ke zlepšení klinických příznaků jako je zánět, svědění, pálení. Autoři došli k závěru, že TTO je v úlevě symptomů stejně účinný jako tolnaftát, ale pro vyléčení není účinnější než placebo.[vi] V kontrolované, randomizované, dvojitě zaslepené studii se 158 pacienty s infekcí klinicky a mikroskopicky připomínající dermafytovou infekci byl testován účinek 25% a 50% roztoku s TTO na tinea pedis. Pacienti si roztok aplikovali na postižené místo 2xdenně po dobu 4 týdnů. Výrazná klinická odpověď byla pozorována u 68 % osob ze skupiny aplikující si 50% roztok, u 72 % osob ze skupiny aplikující si 25% roztok a u 39 % osob ze skupiny s placebem. Mykologická léčba byla hodnocena kultivací seškrábané kůže odebrané na začátku a po 4 týdnech léčby. Mykologického vyléčení bylo dosaženo u 55 % osob ze skupiny s 25% TTO, u 64 % osob ve skupině s 50% TTO a u 31 % osob ve skupině s placebem. U 4 pacientů užívajících TTO se vyvinula středně těžká až těžká dermatitida, která se rychle zlepšila po ukončení studijní léčby.[vii] Během dvojitě zaslepené, multicentrické, randomizované, kontrolované klinické studii se 117 pacienty s distální subunguální onychomykózou potvrzenou kultivací, si po dobu 6 měsíců pacienti 2krát denně aplikovali buď 1% klotrimazolový roztok nebo 100% TTO. Debridement a klinické hodnocení byly provedeny za 0, 1, 3 a 6 měsíců. Základní charakteristiky léčených skupin se významně nelišily. Po 6 měsících léčby byly obě léčebné skupiny srovnatelné na základě kultivační léčby a klinického hodnocení dokumentujícího částečné nebo úplné vyřešení O tři měsíce později přibližně polovina každé skupiny uvedla pokračující zlepšování nebo řešení. Topická léčba nehtů poskytla zlepšení vzhledu nehtů a symptomatologie.[viii]

Dostupné preklinické a klinické studie naznačují, že TTO díky svým antimykotickým, antibakteriálním, protizánětlivým a antioxidačním vlastnostem může být vhodným pomocným prostředkem pro topickou samoléčbu kožních mykóz, a to především v počátečním období onemocnění, případně jako profylaktický prostředek k prevenci reinfekce. U chronické mykózy, onychomykózy a u infekce většího rozsahu je samozřejmě nutná systémová léčba pod dohledem lékaře.

Mgr. Věra Klimešová
Laboratoře aplikovaného výzkumu a vývoje společnosti Fytopharma

reference

 

[i] Skořepová M., 2010, Dermatomykózy – aktuální problém. Dermatol. Praxi 4(3): 144-146.

[ii] Kuklová I., 2006, Mykózy kůže a nehtů. Med. Pro Praxi 3: 129-131.

[iii] Carson C.F., Hammer K.A., Riley T.V., 2006, Melaleuca alternifolia (Tea Tree) oil: a review of antimicrobial and other medicinal properties. Clin Microbiol Rev. 19(1):50-62.

[iv] Marcos-Tejedor F., González-García P., Mayordomo R., 2020, Solubilization in vitro of tea tree oil and first results of antifungal effect in onychomycosis. Enferm Infecc Microbiol Clin (Engl Ed). S0213-005X(20)30245-7.

[v] Kim H.J., Chen F., Wu C., Wang X., Chung H.Y., Jin Z., 2004, Evaluation of antioxidant activity of Australian tea tree (Melaleuca alternifolia) oil and its components. J Agric Food Chem. 52(10):2849-54.

[vi] Tong M.M., Altman P.M., Barnetson R.S., 1992, Tea tree oil in the treatment of tinea pedis. Australas J Dermatol. 1992;33(3):145-9.

[vii] Satchell A.C., Saurajen A., Bell C., Barnetson R.S., 2002, Treatment of interdigital tinea pedis with 25% and 50% tea tree oil solution: a randomized, placebo-controlled, blinded study. Australas J Dermatol. 43(3):175-8.

[viii] Buck D.S., Nidorf D.M., Addino J.G., 1994, Comparison of two topical preparations for the treatment of onychomycosis: Melaleuca alternifolia (tea tree) oil and clotrimazole. J Fam Pract. 38(6):601-5.

Jdi zpět